Tribul lui Tudor


Tribul lui Tafis_tribul lui tudorudor

text: Elena Vladareanu

cu: Carmen Florescu și Alex Fifea

scenografia: Liliana Basarab

regia: Robert Balan

Producător: ART NO MORE

Partener: Centrul de teatru educational Replika, Casa de pariuri literare

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Finanțator: UNITER

 

Tudor, un băiat de 9 ani, a devenit ținta ironiilor și agresivității colegilor din cauza unui meci de fotbal. Tribul lui Tudor nu este atât despre Tudor, cât despre capacitatea noastră, a tuturor, de a fi empatici și de a reuși să creăm prietenie acolo unde prietenia pare că se transformă peste noapte în altceva.

Pentru al treilea spectacol din proiectul nostru Teatru intim, pe care l-am început în primăvară cu ”În numele Tatălui” și l-am continuat, în vară, cu ”Terapii în desfășurare. Vă rugăm, nu păstrați liniștea!”, am dorit să ne oprim la vârsta la care se testează limitele relațiilor dintre copii și empatia.

SPECTACOL PENTRU COPII ÎNTRE 7 și 10 ANI.
Nu este recomandat sub 7 ani.

DSC08339”Aparent, e cel mai simplu spectacol pe care l-am făcut vreodată. O poveste simplă și doi actori care vorbesc cu copiii. Și cu adulții. De fapt, e cel mai complicat proces prin care am trecut în crearea unui spectacol. Am avut vreo opt variante de text, discuții cu psihologi, tot felul de întrebări despre posibilitatea de a răni sentimentele spectatorilor, probleme legate de tipul de interactivitate folosită, testarea spectacolului pe proprii copii. Și se pare că publicul (țintă) nu numai că s-a distrat, dar a și integrat mesajul” (Robert Bălan)

”Întotdeauna mi se pare teribil de dificil să scriu pentru copii. O să auziți atât de frecvent această observație din partea scriitorilor, încât a devenit un clișeu. Dar chiar este dificil. Mi-e teamă să nu-i zăpăcesc pe copii, să nu fie complicat, să nu-i jignesc, dar nici nu țin foarte mult să-i menajez. Am încercat și aici să pornim de la un subiect pe care copiii nu prea-l discută cu familiile, nici măcar educatorii nu sunt informați de fiecare dată. Motivele pentru care copiii nu vorbesc despre agresivitate sunt multe, printre care teama de a nu-i da apă la moară agresorului, teama de a nu fi tratat el însuși cu neseriozitate din partea adulților. Deci am pornit tot de la ceva ce ține de micul nostru univers intim, dar care, prin forța lucrurilor, ne privește pe toți. Și da, Tribul lui Tudor este și puțin manipulator. Faptul că am văzut cum copiii râd până la un punct și că din clipa aia zâmbetul le dispare mă face să cred că înțeleg ceea ce este de înțeles”. (Elena Vlădăreanu)

„Teatru intim” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.